Voor veel van ons is het onze favoriete plek in het huis: de keuken. Dit is de plek waar het allemaal gebeurt. Hier koken we de lekkerste gerechten of experimenteren we erop los. Er zijn dan ook veel meer voorzieningen behalve thuis, waarbij de keuken het stralende middelpunt van de belangstelling is.
De keuken, het middelpunt van de belangstelling
Veel voorzieningen maken tegenwoordig gebruik van zeer moderne keukens. Natuurlijk vind je de mooiste keukens in een hoogwaardig restaurant, waar de lekkerste gerechten worden voorbereid en op tafel worden gezet. Ook de hotelkeukens zijn vaak van een behoorlijk formaat, mede vanwege de strenge regels die ervoor gelden. Maar op kleinschaliger niveau is de keuken ook belangrijk, zo niet onmisbaar. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een cateringbedrijf.
Keuken in het restaurant
Wil je echt je hart ophalen in de mooiste keukens die je ooit hebt gezien, vraag dan de chef-kok van een restaurant eens of je er een kijkje mag nemen. De restaurantkeukens zijn een streling voor het oog van iedere thuiskok. Hier vind je professionele apparatuur zoals ovens, koelingen en andere apparaten die je zelf thuis niet hebt. De keuken is bedoeld om een groot aantal bestellingen in één keer te verwerken. In de duurdere restaurants vind je chef-koks en sous-chefs die garant staan voor gerechten van hoge kwaliteit. Of je er een kijkje mag nemen, is overigens maar de vraag. Er gelden voor dit soort keukens strenge hygiënevoorschriften.
Hotelkeukens
Bij de meeste hotels kun je ’s ochtends ook heerlijk ontbijten, wordt er een lunch geserveerd of kun je er terecht voor het avondeten. Om deze reden hebben de meeste hotels dan ook een restaurant. De keuken van dit hotel is vaak uitgerust met de laatste apparatuur om de lekkerste hoofdgerechten mee te bereiden. Het formaat van de keuken kan per voorziening wel behoorlijk verschillen. De luxe hotels hebben vaak een aparte keuken waarin de roomservice en banketten worden klaargemaakt. De goedkopere hotels hebben vaak een kleinere keuken, omdat zij ook minder gasten hoeven te bedienen.
Keuken en foodtrucks
Een foodtruck is over het algemeen maar klein van stuk en dus is er maar beperkte ruimte als het gaat om de keuken. De meeste foodtrucks hebben een kleine keuken die zich in de foodtruck zelf bevindt. Hier vind je geen uitgebreid keukengerei of andere apparatuur, maar vind je een kleine oven, een grill of een frituurpan. Het is behoorlijk indrukwekkend hoe eigenaren van foodtrucks omgaan met de beperkte ruimte die de voorziening te bieden heeft. Hier kun je inspiratie opdoen over het zo efficiënt mogelijk inrichten van je eigen kleine keuken. De foodtrucks staan vooral bekend om de bereiding van streetfood. Het is zeker de moeite waard om eens een hapje bij een foodtruck te bestellen, want hier vind je creatieve gerechten en hoef je bovendien nooit lang op je eten te wachten. Het is een van de redenen waarom foodtruckfestivals zo populair zijn.
Casino’s: altijd een hapje en een drankje
Steeds meer casino’s bieden tegenwoordig de mogelijkheid om voordat je gaat gokken, even een hapje te eten. Sommige casino’s hebben namelijk een ingebouwd restaurant, zodat je er de hele avond door kunt brengen. Ook worden er bij wijze van promoties ook regelmatig gratis hapjes en drankjes weggegeven aan nieuwe of juist loyale klanten. Deze hapjes en drankjes worden meestal in de keuken van het casino klaargemaakt.
Bij de grotere casino’s vind je onder meer een luxe restaurant of een buffetgedeelte binnen de voorziening. Ook hier wordt weer gebruikgemaakt van professionele apparatuur, al is de inzet van chef-koks en keukenteams per casino verschillend. In ieder geval doen het casino er alles aan om het de bezoekers zoveel mogelijk naar de zin te maken.
Helaas is het restaurant niet altijd geopend en heb je bovendien te maken met aparte openingstijden, los van wanneer het casino geopend is. Daardoor kun je ook besluiten om thuis een hapje te eten en zelf een lekker gerecht voor te bereiden. Je kunt dan online bij het buitenlandse casino betrouwbaar gokken, zodat je er de deur niet meer voor uit hoeft.
Cateringbedrijf: de keuken is onmisbaar
Op een kleinere schaal blijkt de keuken ook onmisbaar. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een cateringbedrijf. In veel gevallen beschikt zo’n voorziening over een mobiele keuken, dat lijkt op de indeling van een foodtruck. Andere cateringbedrijven bereiden het eten vanuit huis of hun vaste keuken voor. Cateringbedrijven bereiden het voedsel altijd in bulk voor, waardoor er goede, betrouwbare apparatuur en een flinke opslagruimte nodig is. De bedrijven moeten immers gerechten voor honderden gasten voorbereiden. Om deze reden is enige flexibiliteit en creativiteit wel nodig. Op deze manier kunnen de cateringbedrijven eenvoudig voedsel van hoge kwaliteit leveren.
No Comments